HDZ i SDP opljačkali Hrvatsku
VLADA RH PREVARILA VUKOVARCE


LAŽI U VEZI PRODAJE STANOVA IZNEŠENE NA HRVATSKOM RADIU U EMISIJI DOBAR DAN OVDJE HRVATSKI RADIO 09.02.1999.GOD.
GOSTI U EMISIJI:
1. POMOĆNIK MINISTRA, RAZVITKA I OBNOVE MAGISTAR STJEPAN ŠTERC,
2. POMOĆNIK MINISTRA GRADITELJSTVA I STANOVANJA DAVOR MRDULJAŠ
NAPLATA PRIČUVE U VUKOVARU


JEDNA OD ZGRADA U VUKOVARU ČIJIM JE STANARIMA DO NEDAVNO VRŠENA NAPLATA PRIČUVE NA NEZAKONIT NAČIN.
ČESTO JE DIREKTOR TVRTKE TEHNOSTAN D.O.O. IVAN KAMERLA NA RAZNIM RADIO I TV EMISIJAMA TVRDIO KAKO SU PRIČUVU DUŽNI PLAĆATI SVI KOJI BORAVE U STANOVIMA BEZ OBZIRA DALI SU VLASNICI ILI KORISNICI STANOVA. TVRDIO JE I TO DA SE NOVAC OD PRIČUVE KORISTI U SVRHU ODRŽAVANJA ZGRADA. IZ OVOG VIDEO ZAPISA JASNO JE VIDLJIVO DA SU STANARI ŽIVJELI U ZGRADAMA ODNOSNO STANOVIMA KOJI NE SAMO DA NISU UVJETNI ZA ŽIVOT NEGO SU I OPASNI ZA ŽIVOT. NJIMA JE NAPLAĆIVANA PRIČUVA, A ONI KOJI NISU PLAĆALI PRIĆUVU BIVALI SU TUŽENI OD STRANE DIREKTORA TVRTKE TEHNOSTAN D.O.O. TE SU NA NJIHOVE VEĆ MALE MIROVINE I PLATE VRŠENE OVRHE. DANA 10. TRAVNJA 2008.GOD. USTAVNI SUD RH JE DONIO ODLUKU SA KOJOM JE POTVRDIO DA SU PRIČUVU DUŽNI PLAĆATI SAMO VLASNICI STANOVA A NE KORISNICI. IZ TE ODLUKE VIDLJIVO JE DA JE NAPLATA PRIČUVE KORISNICIMA STANOVA VRŠENA NA NE ZAKONIT NAČIN.
Izdvojeno
Blog
četvrtak, kolovoz 20, 2015

Kako se Kolindino zajedništvo dokazuje na ćirilici u Vukovaru

Predsjednica poziva na prevladavanje podjela i na novo zajedništvo svih Hrvata i hrvatskih građana. Kako se to uklapa u rušenje dvojezičnosti jučer u Vukovaru?

Kako se Kolindino zajedništvo dokazuje na ćirilici u Vukovaru

To bi valjda trebalo biti to novo zajedništvo o kojem trube Kolinda, Karamarko i Glogoški.

Kada je zajedničkim snagama stožeraša i čekićara, HDZ-a i Ustavnog suda, te vukovarskih vijećnika zagrljenih u ritmu "Jure i  Bobana" jučer dovršen projekt izbacivanja dvojezičnosti iz Vukovara.

Projekt koji je, u duhu novog zajedništva, bio namijenjen provociranju nacionalističkih tenzija i izvaninstitucionalnom rušenju ove Vlade.

"Valja napokon zatvoriti jalove povijesne prijepore i javno utvrditi temeljne sastavnice hrvatskog identiteta koje proizlaze iz bogate duhovne, političke i kulturne baštine", poručivala je prije nekoliko dana predsjednica Grabar Kitarović na sinjskoj Alki.

Ćirilica očito ne spada u tu baštinu.

I onda još: "To ne možemo postići podjelama na 'mi' i 'oni', već samo jedinstvom i slogom cijelog hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana".

A to jedinstvo, kako smo vidjeli jučer u Vukovaru, ne uključuje i hrvatske građane srpske nacionalnosti, kao ni njihovo pismo.
Zajedništvo u podjelama

Oni nisu dio tog novog zajedništva, niti se pod tim zajedništvom, koje Kolinda zaluđeno propovijeda, podrazumijeva jednaka primjena Ustava i ustavnog zakona za sve građane bilo koje nacionalnosti.

U Vukovaru nema prevladavanja povijesnih podjela. U Vukovaru nema njegovanja duhovne i kulturne baštine. U Vukovaru nema zajedništva između Hrvata i Srba, kao ni zajedništva latinice i ćirilice.

Nema zajedništva ni u čitavom hrvatskom društvu.

Jer, takvo zajedništvo predviđeno je samo za odabrane. I za posebno odabranu namjenu.

U Vukovaru je jučer dovršen politički projekt izbacivanja ćirilice, u režiji istog onog HDZ-a koji se 2010. godine hvalio uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru, a njegov sadašnji predsjednik Tomislav Karamarko kao ondašnji ministar unutarnjih poslova u Hrvatskom saboru branio izvješće o Ustavnom zakonu o nacionalnim manjinama.
U ritmu Jure i Bobana

Kao što je tada, u duhu koalicijskog zajedništva HDZ-a i SDSS-a, proguran Statut Grada Vukovara u kojem je predviđeno uvođenje dvojezičnih ploča na javnim institucijama, tako je jučer u duhu novog predizbornog zajedništva HDZ-a, stožeraša, čekićara, "Jure i Bobana" taj statut glatko promijenjen.

A sve to pod obrazloženjem da Vlada - kako je to papagajski ponavljao Karamarko - nije poštivala članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, prema kojem se ustavni zakon provodi u svrhu "razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga" između hrvatskog naroda i nacionalnih manjina.

A dvojezičnost ne vodi tome.

To "razumijevanje, solidarnost, snošljivost i dijalog" najbolje se razvijaju segregacijom. Podjelama na srpske i hrvatske škole i vrtiće, na srpsko i hrvatsko pismo, na srpske i hrvatske institucije.

Vukovar je njihov grad, ali u njemu Srbi nemaju pravo na svoje pismo.

Barem dok HDZ tako ne odluči.

Upravo na pitanju dvojezičnosti krenula je Karamarkova politika podjela, koju sada Kolinda nadopunjuje politikom "novog zajedništva".

Zajedništva protiv ćirilice. Zajedništva protiv Srba. Zajedništva protiv jugofila i jugoslavena. Zajedništva protiv Vlade. Protiv SDP-a. 

Zajedništva za dovođenje HDZ-a na vlast.
Spriječili dvojezičnost

To je zajedništvo "Jure i Bobana", šatora i čekića, zajedništvo Hrvata koji u Vukovaru određuju "pravilni tretman srpske nacionalne manjine u području Grada Vukovara" i koji se hvale da su jučer na Gradskom vijeću "spriječili dvojezičnost".

To novo zajedništvo u Vukovaru se dokazuje podjelama.

Ne samo na dva pisma, nego i na dvije kolone koje smo morali gledati na obilježavanju dana pada Vukovara, na posebne vrtiće i škole, na posebne kafiće za Hrvate i Srbe, ali i na dva HDZ-a. Jednog koji koalira sa Srbima pa gura dvojezičnost u Statut i drugog koji huška protiv Srba i vodi kampanju rušenja dvojezičnosti.

Kako se situacija u Vukovaru uklapa u ono Kolindino "novo zajedništvo"?

To bi bilo dobro čuti jednom prilikom, kad predsjednici netko to napiše u govoru. Ili stavi na Facebook.

Kako ona podjele u Vukovaru uklapa u svoj pojam zajedništva, ne samo zajedništva "cijelog hrvatskog naroda", već i kako je posebno naglasila u Sinju, zajedništvo "svih hrvatskih građana", ukoliko se vukovarski Srbi uopće ubrajaju među njih.
Sto posto zajedno

Jasno što je misli Đuro Glogoški sa svojim "100 posto zajedno", zajedno u rušenje ove vlasti. Ali misli li predsjednica Republike da bi se zajedništvo trebalo ostvarivati prevladavanjem podjela na "nas" i "njih" ili možda ipak potenciranjem tih podjela na Hrvate i Srbe, na latinicu i ćirilicu, kako je to statutom Grada Vukovara odlučena na Gradskom vijeću?

Lako je bilo u Sinju govoriti o zajedništvu.

Neka Kolinda ode u Vukovar proklamirati to zajedništvo.

Pa neka tamo pokaže smiju li hrvatski  građani srpske nacionalnosti uživati prava iz hrvatskog Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u gradu u kome žive.

Ili moraju čekati da im HDZ to odluči pokloniti kad mu treba. Odnosno, oduzeti, kad mu opet zatreba.

18.08.2015.god. 24 sata

Dali se Hrvatska politika temelji na antifašizmu ili na fašizmu Pavelićeve NDH?vukovarblog @ 08:55 |Isključeno | Komentari: 0
ponedjeljak, kolovoz 17, 2015

HRVATSKA STVORENA NA TEMELJU ANTIFAŠIZMA?Lupiga je u posjedu snimke na kojoj se jasno vidi kako aktualni vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček (Hrvatska konzervativna stranka) i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Igor Gavrić (Hrvatska demokratska zajednica) u zanosu pjevaju ustašku pjesmu "Evo zore evo dana, evo Jure i Bobana...". U pitanju su, dakle, istaknuti gradski čelnici Vukovara, grada u kojem trećinu stanovništva čine građani srpske nacionalnosti. U pitanju su, dakle, vrlo utjecajni lokalni političari, koji bi u Vukovaru trebali graditi bolje i stabilnije međunacionalne odnose. "Oj ustaše braćo mila... / Drinu ćemo pregaziti i Srbiju zapaliti...", pjevaju oduševljeno vukovarski čelnici pa nastavljaju pjesmom slaviti ustaške zločince Juru Francetića i Juru Bobana.

Snimka koju vam predstavljamo datira iz 2012. godine, a snimljena je na vjenčanju očitog štovatelja ustaštva, vukovarskog dogradonačelnika Marijana Pavličeka, prvog suradnika vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave (HDZ).

- Neka gori, neka plane (Srbija op.aut.), neka ništa ne ostane, pjeva na snimci Pavliček, zagrljen sa svojim uzvanicima, među kojima je i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Igor Gavrić. Dakako, Gavrić ga u pjesmi prati jednako grleno. Njega ćete na snimci prepoznati po ručniku koji mu je obješen oko vrata. Inače, radi se o lokalnom političaru koji je dres Hrvatske konzervativne stranke prije izvjesnog vremena zamijenio dresom Hrvatske demokratske zajednice. Prema našim izvorima, koji su nam dostavili ovu snimku, ulogu kuma na predmetnom vukovarskom vjenčanju, gdje aktualni gradski čelnici slave ustaštvo, uspješno je odigrao trenutačni direktor gradske tvrtke Komunalac Igor Štrangarević. Na snimci se, valja dodati, vidi kako ustašku pjesmu pjeva i kum Štrangarević, odjeven u plavu košulju.

Upravo će vukovarsko gradsko vijeće, u kojem dominiraju spomenuti štovatelji ustaštva, odnosno njihove stranke, u ponedjeljak (17. kolovoza 2015.) odlučivati o donošenju izmjena Statuta Grada Vukovara. Donošenje Statuta naložio je Ustavni sud, a ovim aktom, po svemu sudeći, koalicijska vlast HDZ-HKS nastavit će ignorirati ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, koji predviđa postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru. Jesu li, dakle, ljudi, koji s toliko strasti pjevaju o akterima genocida počinjenog nad Srbima u Hrvatskoj prije 70-ak godina, zaista najbolje osobe za odlučivanje o pravima i sudbini srpske manjine u Vukovaru, ali i o sudbini svih građana grada na Dunavu?

Usput rečeno, na stranicama Hrvatske konzervativne stranke, kojoj pripada štovatelj ustaštva - dogradonačelnik Pavliček, između ostalog se može naći i intervju koji je spomenuti dao Večernjem listu, a u kojem tvrdi da su "predstavnici Srba krivi što nema suživota". Pavliček u istom razgovoru kaže da "očigledno još uvijek ima pojedinaca koji Hrvatsku ne smatraju svojom domovinom".

To je vrlo dobro poznata retorika njegove stranačke šefice Ruže Tomašić, koju Pavliček rado citira na svom Facebook profilu, među ostalim ističući i njenu izjavu: "Jednom četnik, uvijek četnik, Bog i Hrvati!" Dakako, od štovatelja ustaštva takva retorika nije neuobičajena, ali svakako je neuobičajeno ili bi barem trebalo biti da ljudi koji slave aktere genocida nad Srbima obnašaju važne lokalne dužnosti u gradu u kojem su međunacionalni odnosi najosjetljivije političko pitanje.

16.08.2015. Lupiga.com

vukovarblog @ 15:50 |Isključeno | Komentari: 0
četvrtak, srpanj 2, 2015
ČLANOVI Živog zida predvođeni predsjednikom Ivanom Viliborom Sinčićem, predali su u utorak Državnom odvjetništvu u Vukovaru kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja koji su, kako tvrde, raspisali i proveli natječaje za posao u gradu Vukovaru počinivši zlouporabe položaja i ovlasti, nezakonitog pogodovanja i trgovanja utjecajem.

Riječ je o natječaju koji je Grad Vukovar raspisao u travnju za prijam u radni odnos više osoba s ciljem popune pojedinih odjela u gradskoj upravi.

"Živi zid došao je do saznanja da se pripremaju, raspisuju te provode fiktivni natječaji kako bi se određenom broju ljudi osigurala materijalna korist u vidu zapošljavanja", izjavio je novinarima Ivan Velibor Sinčić.

Već 15 dana prije natječaja znalo se tko dobiva posao

Po njegovim riječima, uz kaznenu prijavu priloženi su i ispisi s društvenih mreža i foruma u kojima je 15 dana prije objave natječa već bilo vidljivo tko je trebao biti zaposlen.

Dodao je kako je Živi zid upozorio još početkom lipnja da su na radna mjesta u Gradu Vukovaru primljeni podobni kadrovi, ustvrdivši da među novozaposlenima u gradskoj upravi ima i članova Mladeži HDZ-a te članova obitelji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava tada je odbacio prozivke Živog zida, naglasivši kako je riječ o neosnovanom privlačenju pažnje te poručio da su sva zapošljavanja u gradskoj upravi obavljena u skladu sa zakonom i maksimalno transparentno.

www.index.hr 30.06.2015.

vukovarblog @ 16:08 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, rujan 2, 2014
Sabi je nepravomoćnom odlukom izrečena jedinstvena kazna zatvora od godinu dana i četiri mjeseca

Željko Sabo proglašen krivim za podmićivanje gradskih vijećnika

Bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo proglašen je krivim nepravomoćnom odlukom Županijskog suda u Osijeku za podmićivanje gradskih vijećnika.

Sabi je nepravomoćnom odlukom izrečena jedinstvena kazna zatvora od godinu dana i četiri mjeseca.

Podsjetimo, Sabu se tereti za podmićivanje HDZ-ovih gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića, a bivši vukovarski gradonačelnik optužbe je odbacivao. HDZ-ova vijećnica Vukovara Marija Budimir, podsjetimo, tajno je snimila pokušaj Željka Saba da je kupi kako bi prešla u neovisne vijećnike čime bi SDP-u bila osigurana većina u Gradskom vijeću. Sabo je Budimir ponudio mjesto u Nadzornom odboru Borova uz naknadu od 2000 kuna, mjesto predsjednice Komisije za europske integracije koje veže putovanja te novčane naknade u iznosima od 10, 20 ili 50.000 kuna.

Sabo je pokušavao pridobiti i Radivoja Đurića , a put do toga trebao je voditi preko sina mu Siniše i supruge Ružice, zaposlene u vukovarskoj bolnici. Ružici Đurić, prema optužnici, nudio je mjesto glavne sestre u bolnici. Sin bi, po tome, zasjeo u fotelju direktora Hrvatskog radija Vukovar, a u suprotnom – ostao bi bez posla. 

– Nisam Mariji Budimir nudio nikakvo mito, nego isključivo mogućnost da bude na novoj listi SDP-a za nove izbore za Gradsko vijeće Vukovara – branio se prošli tjedan Sabo pred Županijskim sudom u Osijeku.

Večernji list 02.09.2014.god.


vukovarblog @ 13:17 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, lipanj 27, 2014

J. Madžar kaže da nije plaćao račune jer ne radi te da je tražio da ga isključe

Zbog duga za grijanje država bi oko 500 obitelji mogla deložirati

Na adrese više desetaka Vukovaraca proteklih tjedana Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje odaslao je opomene pred iseljenje, i to zbog nepodmirenih računa za grijanje.

Zazivaju i USKOK

Po opomeni svi dužnici vukovarske gradske tvrtke Tehnostan, koja je zadužena za distribuciju toplinske energije, bit će predani Državnom odvjetništvu, poslije čega slijedi deložacija. Stevo Kušnjir, jedan od građana koji je dobio opomenu, kaže da bi 500-tinjak obitelji moglo biti deložirano.

– Ne znam kako bih ovo nazvao, ali u priču se mora umiješati i Državno odvjetništvo i USKOK. Odakle ikome pravo da zbog duga za grijanje istjera ljude iz stana? Uostalom, taj dug gomilao se godinama. Zašto Tehnostan i državni ured nisu reagirali na vrijeme i dužnike isključili iz sustava grijanja kada su dugovi bili manji? Tko će biti odgovoran ako zaista stotine građana završe na ulici? – pita se Kušnjir.

Socijalna katastrofa

Kaže i da je do sada na niz adresa poslao upite i zahtjeve za objašnjenje situacije, ali bez odgovora. On se već devet godina ne koristi gradskim grijanjem, o čemu je izvijestio i Tehnostan, ali su računi nastavili dolaziti. Sa sličnim problemom suočava se i Josip Madžar koji za grijanje duguje 28.000 kuna.

– Nisam plaćao grijanje jer nisam imao novca. Tražio sam da me isključe iz sustava, ali nisu htjeli. Da su to napravili, ja sada ne bih dugovao toliki novac koji nemam jer ne radim. Zbog njih meni sada prijeti deložacija. Svi su znali za problem, a sada ćemo imati pravu socijalnu katastrofu – tvrdi Madžar. Direktor Tehnostana Ivan Kamerla kaže da tvrtka nema ništa s pristiglim opomenama.

– Tehnostan nikoga ne deložira niti ima tu mogućnost. Mi smo samo vlasniku, državi, poslali specifikaciju, a oni su očito poduzeli neke korake. Korektno obavljamo svoju djelatnost i očekujemo da nam se plati – rekao je Kamerla. Tehnostan od fizičkih i pravnih osoba potražuje oko 14 milijuna kuna, a dobavljačima duguju preko sedam milijuna.

Večernji list 03.08.2014.god.

Hoće ga iseliti iz stana jer ne želi koristiti centralno grijanje

Stevan Kušnjir (61) iz Vukovara ugradio je etažno grijanje jer su mu računi za centralno bili preskupi. O tome je obavijestio Tehnostan, no računi su i dalje stizaliOvo što mi rade je maltretiranje. Već devet godina vodim spor s Tehnostanom, koji nije dokazao da je grijanje isporučio u moj stan, ljut je Stevan Kušnjir (61) iz Vukovara.

On je još prije devet godina u stan, koji je 1983. dobio na korištenje, ugradio etažno grijanje na struju jer više nije mogao financijski podnositi račune za centralno. O isključenju je obavijestio i distributera Tehnostan, no od njih su mu računi stizali i dalje. Poslali su i pet ovršnih rješenja za naplatu, koje je Općinski sud u veljači 2013. poništio. No, prije nekoliko dana Stevan je doživio novi šok. Iz Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje dobio je opomenu pred iseljenje iz stana zbog duga za grijanje.

- Tehnostan želi naplatiti uslugu koja nije korištena, a to je protivno svim zakonima i propisima - komentira Stevanov slučaj Željko Martinović, predsjednik udruge Potrošač iz Vinkovaca.

24 sata  26.06.2014.god.

SDP PROTJERUJE VUKOVARSKE STANARE

Da između HDZ-a i SDP-a nema nikakve razlike govori i novi slučaj u kojemu DRŽAVNI URED ZA OBNOVU I STAMBENO ZBRINJAVANJE vrši deložaciju bivših nositelja stanarskih prava, bez prethodnog utvrđivanja istinitosti tvrdnji direktora Tehnostana d.o.o. Ivana Kamerle, kojega je postavio HDZ, i koji neosnovano (zakonski neutemeljeno) traži novac za isporučenu??? toplinsku energiju koje nije bilo. Da je u pitanju pljačka stanara govori i činjenica koju je potvrdio i sam sudski vještak 2008.god. kojim vještačenjem je potvrđeno da toplinska energija nije isporučena u spomenuti stan, iz razloga što je spomenuti stanar isključen sa zajedničkog sistema grijanja stanova i da se stan grije na struju puno jeftinije i povoljnije.

Iako nije bila isporučena toplinska energija u stan Vukovarskog stanara Stevana Kušnjira, direktor Tehnostana d.o.o. Ivan Kamerla, zloupotrebom položaja i ovlasti u svoje poslovne ovjerovljene knjige uvodio je lažne informacije o isporučenoj toplinskoj energiji.

Poznato je i to da je direktor Tehnostana d.o.o. Ivan Kamerla u više navrata počinio kazneno djelo zloupotrebom položaja i ovlasti naplčujući stanrima grijanje sa uračunatim dvostrukim PDV-om i to bez prethodno potpisanih ugovora o isporuci toplinske energije sa stanarima, te ne zakonitom naplatom pričuve stanrima koji nisu vlasnici stanova i nisu bili dužni plaćati pričuvu. Od stanara je ukradeno oko 100.000.000kn, više nego što je AL CAPONE (poznati američki mafijaš) ikada mogao zamisliti. Novac od nezakonito naplaćene pričuve i nezakonito naplaćivanog grijanja korišten je u predizborne svrhe tadašnjeg HDZ-a. Mnogi stanari se i danas povlače po sudovima zbog nezakonito naplaćivane pričuve i nezakonito se vrši ovrha njihovih mirovina.

Ukradeni novac nikada nije vraćen Vukovarskim stanarima!

O svemu je bio upoznat sada već bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo koji je ujedno i predsjednik skupštine Tehnostana d.o.o. i kum direktora Tehnostana d.o.o. Ivana Kamerle.

Iako je bivši gradonačelnik Vukovara, lažni socijalista Željko Sabo bio upoznat sa svim nezakonitim radnjama svog kuma, direktora Tehnostana d.o.o. Ivana Kamerle, ništa nije poduzeo kako bi se nepravda ispravila, već je samo nastavio provoditi pljačku stanara koju je započeo HDZ.

Iako zakon o zaštiti potrošača (čl. 54, st. 1., 2. i 3.) jasno govori da ni najmodavac ni najmoprimac nisu u obvezi plaćati proizvod koji nisu naručili, ugovorili ni potrošili, kao što je ovdje slučaj, direktor Tehnostana d.o.o. Ivan Kamerla nastavlja nesmetano pljačkati Vukovarske stanare i to uz podršku sadašnje SDP-ove vlasti.

Sudsko vještačenje od 2008.god.

 

vukovarblog @ 09:29 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, srpanj 13, 2013

Udruga potrošača: Tehnostan godinama sustavno krši zakonePojašnjavajući svoje tvrdnje predsjednik udruge Mirko Dragun rekao je da Tehnostan s legalno izabranim predstavnicima zgrada sklapa nezakonite ugovore

– Vukovarska gradska tvrtka Tehnostan i dalje nastavlja sa svojim primjerima nezakonitog poslovanja koji isključivo idu na štetu građana, odnosno korisnika stanova, rečeno je  na konferenciji za novinare Udruge potrošača grada Vukovara.

Pojašnjavajući svoje tvrdnje predsjednik udruge Mirko Dragun rekao je da Tehnostan s legalno izabranim predstavnicima zgrada sklapa nezakonite ugovore, što je prijavljeno i Državnom inspektoratu, odakle već dva mjeseca nema nikakve reakcije ni odgovora.

– Tehnostan je deset godina nezakonito naplaćivao pričuvu od korisnika stanova, a sad nastavlja s daljim nezakonitim postupanjima. Uzimaju od pričuve 30 posto naknade po ulazu i to bez ikakvog dopuštenja grada ili stanara. U isto vrijeme predstavnicima zgrada isplaćuju šest puta manju naknadu, odnosno, 5 posto. Po istom pitanju smo se obratili Tehnostanu i državnom inspektoratu za odgovor, međutim nismo dobili povratnu informaciju, istakao je Dragun.

Dodaje kako na ovaj način Tehnostan već godinama ostvaruje visoke profite, a da u isto vrijeme na računima zgrada čiji stanari plaćaju pričuvu nema nikakvih sredstava. Kao primjer naveo je stambenu zgradu u kojoj živi i na čijem podračunu, kako tvrdi, nema sredstava iako se pričuva redovito plaća.

Zbog toga će se za svaki ozbiljniji zahvat na zgradi stanari morati snalaziti sami, dizati kredite ili pak ne poduzimati ništa.

– Žalosno je što smo u više navrata sve ovo prijavljivali i Državnom inspektoratu odakle ništa ne poduzimaju. Ne znam koja je svrha inspektorata ako on ne provodi zakone koji su doneseni. Radi toga stječemo dojam da politika nekoga štiti i stoji iza nekoga jer da je drugačije nešto bi se poduzelo, zaključio je Dragun.

Večernji list 21.08.2013.

Mirko Dragun, predsjednik udruge, kaže kako u prilog njegovim tvrdnjama idu i sudske presude u korist građana.

Photo: Branimir Bradarić

Prema tvrdnjama iz vukovarske udruge Potrošač gradska tvrtka Tehnostan već godinama građanima na nezakonit način naplaćuje isporuku toplinske energije. Mirko Dragun, predsjednik udruge, kaže kako u prilog njegovim tvrdnjama idu i sudske presude u korist građana.

Činjenica je da mi od 2007. godine tražimo od gradske tvrtke Tehnostan da sklopi ugovore sa korisnicima stanova o isporuci toplinske energije. Oni to nisu napravili ali su isporučivali toplinsku energiju pa čak i nekim građanima koji to nisu željeli ili nisu mogli platiti. Sada, putem sudskih tužbi i ovrha, žele naplatiti svoja potraživanja od građana za što nemaju temelja jer nikada sa većinom njih nisu ni sklopili ugovore o isporuci toplinske energije, rekao je Dragun na današnjoj konferenciji za novinare.

U međuvremenu na adrese građana proteklih tjedana počeli su stizati pozivi od strane Ministarstva regionalnog razvoja i njihove službe u Vukovaru za sklapanjem Ugovora o korištenju toplinske energije. Dragun kaže kako je to također nezakonito i da su o tome izvjestili i resorno ministarstvo.

Ako tko može i treba sa građanima sklopiti bilo kakav ugovor o isporuci toplinske energije onda je to Tehnostan i nitko drugi. Na građanima je opet da odluče žele li ili ne sklopiti takav ugovor koji se treba pdoužavati svake godine ili svake dvije godine. Na ovaj način zapravo želi se legalizirati višegodišnja nezakonita naplata. Žalosno je i što Državni inspektorat po tom pitanju ne čini ništa kao niti Gradsko vijeće Vukovara koje je u ranijim sazivima bilo upoznato sa svim detaljima, ističe Dragun dodajući da tehnostan sa većinom stanara u Vukovaru nije sklopio nikakav ugovor o korištenju toplinske energije. – Ugovore ima oko 40-ak posto stanara. I na to smo upozoravali inspektorat ali bez rezultata. Uz to poznato je i da je cijena grijanja u Vukovaru jedna od najskupljih u Hrvatskoj, rekao je Dragun.

Večernji list 06.06.2013. god.

vukovarblog @ 19:40 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 8, 2013


Vukovarski stanari nisu zadovoljni najnovijim izmenama zakona koje regulišu otkup stanova na područjima Posebne državne brige jer će cena otkupa kvadratnog metra stana, po svemu sudeći, ostati na 175 eura ukoliko ga plaćaju gotovinom. Posebno su nezadovoljni bivši nosioci stanarskog prava jer smatraju da su diskriminisani u odnosu na Vukovarce koji su do stanova došli kroz program stambenog zbrinjavanja.

Na javnoj tribini koju je organizovalo Udruženje stanara grada Vukovara, stanari su izrazili svoje ogorčenje jer političari nisu ispunili data obećanja. Obećavali su im, kažu, da će svoje stanove otkupiti pod istim uslovima po kojima su ih otkupili svi ostali građani Hrvatske do 1996. godine što podrazumeva cenu od 100 DEM ili današnjih 50 eura po kvadratu. Do sada je na području Vukovara otkupljeno oko 1100 društvenih stanova dok je više od 2000 obnovljenih stanova spremno za postupak otkupa.
Nakon što je Hrvatski sabor usvojio amandmane na tri zakona kojima se omogućava otkup stanova na područjima od posebne državne brige po, kako je istaknuto, povoljnijim uslovima, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo sazvao je konferenciju za novinare.
- U šestom mesecu 2011. godine, bivša HDZ-ova vlada je donela zakon koji je nepovoljan za građane Vukovara. Bilo je predviđeno da višak kvadrata do kojeg se dolazilo kroz izračun 35 kvadrata za nosioca i po deset kvadrata za članove porodice, naplaćuje po ceni od 6000 kuna. Izračun je pokazao da su građani taj višak kvadrata plaćali skuplje nego veći deo stana po ranijim uslovima. To je sada brisano i Vukovarcima je omogućen ravnopravniji status, rekao je tom prilikom Sabo.
Kao saborski zastupnik podržao je inicijativu Kluba zastupnika SDSS-a da se ukine odredba o zabrani otuđenja od deset godina. Pojasnio je da se na taj način pomaže građanima jer banke nisu htele davati hipotekarne kredite za otkup stanova. Upravo su izjave vukovarskog gradonačelnika bile povod za održavanje tribine stanara. Umesto pozvanog Sabe, koji je svoj nedolazak opravdao drugim obavezama, skupu se odazvao njegov stranački kolega Goran Bošnjak.
- Održavanje tribine stanara bilo je preuranjeno. Trebalo je sačekati da se donese uredba i tek kad vidimo sve izmene možemo pričati o detaljima. Ove izmene zakona još nisu ni objavljene u Narodnim novinama i nažalost, udruženje stanara je to iskoristilo za neku svoju predizbornu promociju, za puno demagogije, a malo korisnih stvari koje se mogu reći ljudima. Trebalo je sačekati da vidimo koji su efekti izmena, da to proučimo i onda o tome ozbiljno govorimo. Što se tiče prijašnje cene otkupa, ja znam da je to ljudima teško shvatili, ali bojim se da to neće ići, rekao je Bošnjak.
- Građani su s pravom nezadovoljni. Do danas ni jedna vlada, ni HDZ-ova niti SDP-ova , nije pokazala razumevanje da se ovo pitanje, pre svega u pogledu cene reši, navodeći različite razloge i argumente koji u celini ne stoje, rekao je Srđan Milaković, predsednik vukovarske organizacije SDSS-a. Milaković je dodao da nedavno usvojene izmene zakona otvaraju mogućnost donošenja uredbe kojom će se pitanje bivših nosilaca stanarskog prava posebno urediti .
- Međutim, to ne znači da će se tom uredbom regulisati pitanje cene. U ovom trenutku cena će biti 175 eura po kvadratu za gotovinu i nema nade da će novom uredbom to biti rešeno na drugačiji način. Apsolutno bih zgrešio kada bih naveo građane da se nadaju nižoj ceni, istakao je Milaković.
Osvrnuvši se na konstataciju SDP-ovca Gorana Bošnjaka da je tribina stanara bila preuranjena, predsednik Udruženja stanara grada Vukovara Domagoj Marenić je rekao "da jeste bila preuranjena, ali samo za lokalnu političku strukturu vladajućih jer su hteli prikriti pravo stanje stvari i činjenicu da u suštini ništa nisu rešili".
- Hteli su napraviti politički proizvod za lokalne izbore. Po meni je to strašno jer je premijer Zoran Milanović od svojih ljudi doveden u situaciju da daje izjave koje nisu tačne. Napravljeni su mali predlozi pomaka, a predstavljeno je da je problem rešen. Razlog ove tribine je da ljudi saznaju istinu i da eventualno izvršimo neki pritisak na političke strukture, da ih osvestimo i damo im do znanja da ljudi neće biti u situaciji da otkupe stanove osim ako ne posude novac, rekao je predstavnik stanara.
Marenić je dodao da udruženje nikoga ne podržava niti je uključeno u političke strukture koje će se kandidovati na predstojećim lokalnim izborima. Najavio je i protest stanara ispred vukovarske gradske uprave do lokalnih izbora.
- Ova cena je možda prihvatljiva za ljude koji nisu bivši nosioci stanarskog prava, a za one koji imaju taj status tražićemo nižu cenu. Ljudi koji nemaju sredstava za otkup stanova u kojima godinama žive, trebali bi imati mogućnost da te stanove otkupe čak i povoljnije nego što je to bilo ranije, a ne da ih se zavlači dok ne umru. Problem treba maknuti iz sfere politike i staviti ga u prostor života, zaključio je Marenić. Takvog su mišljenja i sami stanari.
- Pred svake izbore nam obećavaju. Tako je bilo i za predsedničke . Predsednik Ivo Josipović je u Vukovaru obećao da će Vukovarci stanove otkupiti po ceni po kojoj su ga otkupili njegovi roditelji. Ovo je mlaćenje prazne slame i ničemu ne vodi, kritike su ogorčenih stanara upućene političarima.

AUTOR: Dragana Bošnjak

Objavljeno: 03.05.2013.

Link: http://www.snv.hr

vukovarblog @ 08:34 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 23, 2013

Presuda Vrhovnog suda RH donesena u korist stanara

Iz sudske prakse: Izdvajanje iz zajedničkog grijanja (I)

link: Poslovni dnevnikMićo Ljubenko

Prema stavu Vrhovnog suda RH u odluci broj Rev-x-670/11, ističe se kako tuženik, nakon izdvajanja iz sustava centralnog grijanja preko zajedničke kotlovnice, više nije u obvezi plaćati ispostavljene račune tužitelju osnovom čl.5 st.2 Odluke. Distribucija plinom smatra se javnom uslugom sukladno članku 24. st.1 Zakona o zaštiti potrošača pa se prodaja takve javne usluge potrošačima, kada to priroda javne usluge dopušta, a distribucija plinom to svojstvo ima, obračunava prema potrošnji. Trgovac koji pruža takvu javnu uslugu putem distribucijske mreže mora, prema članku  34. Zakona o komunalnom gospodarstvu, omogućit potrošačima priključak na distribucijsku mrežu i uporabu priključka i mreže te pružanje usluge u skladu s posebnim propisima, koncesijskim ugovorima ili općim aktima jedinice lokalne samouprave na čijem području se usluga pruža, pod nediskriminirajućim, unaprijed poznatim uvjetima. Međutim, to ne znači da je potrošač dužan priključiti se ili ostati priključen, na način dirigiran po trgovcu ako za potrošača postoje manje tegobna rješenja, a tehnički izvediva.Nametanje tuženiku kao potrošaču obveze biti priključen na sustav centralnog grijanja preko zajedničke plinske stanice tužiteljem bez mogućnosti izdvajanja iz tog sustava (raskid ugovora) na osoban trošak, kada takvo isključenje ne šteti ostalim korisnicima pa ni tužitelju predstavljalo bi nesrazmjeran teret za potrošača i kao takav imalo bi karakter nepoštenog postupanja prema potrošaču. Računi tužitelja ispostavljeni tuženiku sukladno izvatku iz poslovnih knjiga ne održavaju pravo stanje obračuna plina prema stvarnoj potrošnji plina u domaćinstvu tuženika, te stoga tuženik nije obvezan platiti navedene račune.

Izdvajanje iz zajedničkog grijanja (II)

Prema stavu Županijskog suda u Osijeku u odluci br. Gž-2179/09 utvrđuje se da se tuženik dva puta pismeno obraćao tužitelju sa zahtjevom da se isključi iz sistema grijanja radi uvođenja druge vrste grijanja, da tužitelj na zamolbe tuženika nije odgovorio, da su postojali tehnički uvjeti da se tuženik izdvoji iz toplinskog sustava, da se nitko od susjeda u zgradi tome nije usprotivio, da tuženik od 26. studenoga 2003. više nije izravno koristio toplinsku energiju koju je isporučivao tužitelj, te da su se izdvajanjem tuženika iz toplinskog sustava smanjili tužiteljevi troškovi grijanja, stoga i ovaj sud nalazi da tuženik nije dužan platiti utuženi iznos za korištenje toplinske energije za utuženo razdoblje. Naime, nalaganje tuženiku da isplati troškove grijanja koje nije koristio, u situaciji kad su postojali tehnički uvjeti da se tuženik izdvoji iz sistema zajedničkog centralnog grijanja, a tužitelj mu u tom smislu nije dao uputu što treba učiniti, odnosno na njegov zahtjev nije uopće odgovorio, bilo bi protivno načelu savjesti i poštenja i po mišljenju ovog suda, čl. 12. ZOO. 

Odgovara: Mićo Ljubenko, dipl. iur

Pitanja šaljite na redakcija@poslovni.hr s napomenom za rubriku savjetnik

Sudska praksa: Izdvajanje iz zajedničkog grijanja pdf.
Stranice 24, 25, 26 i 27


vukovarblog @ 09:37 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, travanj 28, 2013
Vukovarski SDP ( Lažni socijalisti ) predizbornu kampanju počeli varanjem opljačkanih i obespravljenih stanara grada Vukovara na isti način kako je to radila bivša HDZ-ova vlast u Vukovaru

Cijena i uvjeti otkupa stanova ostali su isti onakvi kako je već donijela bivša vlast HDZ-a,  inače znana kao zločinačka organizacija, koja je godinama pljačkala Vukovarske stanare nezakonitom naplatom pričuve i dvostruko oporezovanim računima za centralno grijanje, pri čemu su od stanara ukrali oko 100 milijuna Kn. Puno više nego što je Al Capone u svoje vrijeme ukrao.
Novac od nezakonite naplate pričuve koristio je grad Vukovar, odnosno tadašnje poglavarstvo i još uvjek nije vraćen građanima isto kao novac koji je ukraden od stanara dvostruko oporezovanim računima za centralno grijanje.
Što misli sadašnja SDP- ova vlast i na koji način štiti HDZ možete vidjeti u slijedećem dokumentu:
https://lh4.googleusercontent.com/-CRJxWNdEDo0/TiLikB1FvCI/AAAAAAAAAXg/EuknNxJf7cI/s800/110717_144647.jpg
Dakle, sadašnja vlast samo nastavlja provoditi HDZ-ovu politiku i nije ih briga što su godinama stanari grada Vukovara varani, pljačkani, a isto se nastavlja i dalje.
Nitko od odgovornih za zločin koji je počinjen Vukovarskim stanarima nije odgovarao. Oni koji su učestvovali u pljački stanara i dalje su na funkcijama iako je sada SDP na vlasti u Vukovaru. Očito je da uživaju zaštitu sadašnje vlasti, pa neka onda netko kaže da postoji razlika između SDP-a i HDZ-a. Za vrijeme prošle predizborne kampanje SDP, inače lažni socijalisti, obećavali su građanima Vukovara da će stanove moći otkupiti po istim uvjetima po kojima su otkupljivali ostali stanari diljem RH. Među jednima od onih koji su lažno obećavali bio je sadašnji predsjednik RH Ivo Josipović ( tada kandidat za predsjednika RH ) koji je u predizbornoj kamapnji koja se održala u kino dvorani u Borovo naselju pričao da svi treba da imaju ista prava i imaju pravo da otkupe stanove po istim uvjetima, isto kako su to učinili i njegovi roditelji.  U to vrijeme četvorni metar stana iznosio je oko 100 tadašnjih DEM ( danas oko 50€ ). Ali to je ostalo samo lažno obečanje.
Zbog tadašnje politike Vukovarcima je bilo onemogućeno da otkupljuju stanove dok su neki privilegirani u Vukovaru po tim uvjetim otkupili svoje stanove, dok ostali nisu imali istu mogućnost.
Vukovarski stanari su i dalje obespravljeni, opljačkani i onemogućeno im je da otkupljuj stanove koje su praktično već i otkupli, jer mnogi stanari su u tim stanovima živjeli i po 40 godina i ulagali u te stanove.
Kako SDP ( lažni socijalisti ) provode svoju kampanju i lažima pokušavaju privući glasače koji su godinama obespravljeni
možete pročitati u nastavku:


Vukovarci će moći otkupiti stanove po kvalitetnijim uvjetima 

Vukovarci će moći otkupiti stanove po kvalitetnijim uvjetima

VUKOVAR - Amandmanima na tri zakona koja je usvojila Vlada RH, a koja govore o otkupu stanova na području Vukovara kao i ostalih Područja od posebne državne skrbi, stvoreni su uvjeti i da Vukovarci otkupe svoje stanove pod uvjetima pod kojim su ranijih godina otkupljivani državni stanovi.

– Vlada RH, koju je vodio HDZ, 2011. godine donijela je zakon koji je vlasnike društvenih stanova u Vukovaru stavio u nepovoljan položaj. To smo ovim amandmanima, koje sam predložio, ispravili i omogućili Vukovarcima kao i ostalim građanima koji žive na Područjima od posebne državne skrbi ravnopravniji status, rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo na današnjoj konferenciji za novinare.

Prije svega brisana je odredba po kojoj se višak kvadrata, do kojega se dolazilo kroz izračun 35 kvadrata na nositelja stanarskog prava i po deset kvadrata na svakog drugog stanara, naplaćuje po cijeni od 6000 kuna po kvadratu.

– Izračun je pokazivao da bi građani taj višak kvadrata plaćali skuplje nego veći dio stana koji bi otkupljivali po ranijim uvjetima. To je sada brisano, istakao je Sabo.

Isto tako brisana je i odredba zabrane u trajanju od deset godina koliko dugo se prodani društveni stan ne bi mogao otkupiti. Sabo je rekao da je na taj način pomognuto građanima jer banke nisu htjele davati hipotekarne kredite na stanove koje deset godina ne mogu koristiti. Do sada je na području Vukovara otkupljeno oko 1100 društvenih stanova dok je više od 2000 obnovljenih stanova spremno za postupak otkupa. Slijedom usvojenih amandmana Vukovarci koji se odluče za otkup društvenih stanova u kojima žive plaćat će 175 eura po kvadratu ako budu plaćali u gotovini.

Vecernji.hr/Branimir Bradarić

link: Poslovni.hr/Hina

Vlada prihvatila amandmane za otkup stanova u Vukovaru

Vlada je na današnjoj sjednici dala prethodnu suglasnost za prihvaćanje amandmana na tri zakona kojima se omogućuje otkup stanova na području Vukovara, kao i na svim područjima posebne državne skrbi, pod uvjetima pod kojima su nekad otkupljivani društveni stanovi.

Vlada je na današnjoj sjednici dala prethodnu suglasnost za prihvaćanje amandmana na tri zakona kojima se omogućuje otkup stanova na području Vukovara, kao i na svim područjima posebne državne skrbi, pod uvjetima pod kojima su nekad otkupljivani društveni stanovi.

Radi se o amandmanima na Zakon o statusu prognanika i izbjeglica, Zakon o obnovi i Zakon o područjima posebne državne skrbi, kojima se korisnicima stambenog zbrinjavanja omogućuje da nekretnine u koje su uselili otkupe po nižoj cijeni, pojasnio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Sredstva koja će se prikupiti od otkupa idu jedinicama lokalne samouprave za unapređenje komunalne infrastrukture, dodao je Grčić.

Premijer Zoran Milanović naglasio je da se time rješava problem ljudi koji su godinama šikanirani u odnosu na ostale stanovnike Hrvatske.

U Vukovaru ljudi već godinama žive u pravnom vakuumu jer ukinuto je stanarsko pravo, a teritorij je bio okupiran, pa se nisu mogli otkupiti stanovi. Sada će stanovnici Borovog naselja, pripadnici svih naroda, moći kupiti te stanove pod praktički istim uvjetima pod kojima su nekada otkupljivani društveni stanovi, rekao je Milanović.

Ocijenio je neshvatljivim što to pitanje nije već davno riješeno već se „ljude povlačilo za nos 15 godina“, a država od toga nema nikakve koristi ni interesa.

Ne mogu shvatiti ni zašto to mi nismo riješili u prvih mjesec dana vlasti, ali eto sada to rješavamo, kazao je Milanović dodavši da je amandman predložio gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

vukovarblog @ 12:45 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 14, 2013

Za grijanje stana od 60 kvadrata dobili račun 3.828 kuna!

Da se smrzneš

Za grijanje stana od 60 kvadrata dobili račun 3.828 kuna!

Rekorder među onima koji primaju najveće račune za grijanje je Fehim Avdija iz Vukovara, koji je za grijanje stana od 60-ak kvadrata, za prosinac prošle godine, dobio račun od nevjerojatnih 3.828,35 kuna!

''Takve račune, kao i 95 posto građana, ne mogu plaćati'', rekao je Fehim Avdija iz Vukovara, koji je polovinom prošlog mjeseca isključio grijanje jer ne može plaćati tolike račune. Tijekom godina je gradskoj tvrtki Tehnostan ostao dužan oko 50.000 kuna, pa je cijeli slučaj završio i na sudu. Govoreći o prijašnjim računima, kaže da mu je već tijekom listopada sve bilo sumnjivo jer je tada za 15 dana grijanja, i u mjesecu koji je bio topao, dobio račun od 2.300 kuna.

''Osnovni razlog su neispravni ventili na radijatorima i činjenica da ih iz Tehnostana nikad nisu došli popraviti. Međutim, i u vrijeme kad su ventili bili ispravni računi su bili visoki. Znam samo da u stanu nikad nije bilo baš pretjerano toplo'', rekao je. Dodatni je problem što on, supruga i kći žive od socijalne skrbi i dječjeg doplatka. Mirko Dragun, predsjednik Udruge Potrošač iz Vukovara, kaže da Vukovarci godinama plaćaju najviše račune za grijanje u državi.

''Nije normalno da se mjesečno za grijanje dvosobnog stana od 50 kvadrata plati i po tisuću i više kuna. Prvi sam izašao iz sustava grijanja i grijem se na struju, što me mjesečno stoji oko 500 kuna'', rekao je Dragun te dodaje da korisnicima koji izađu iz sustava grijanja Tehnostan isključi i toplu vodu.

Zbog svega je više puta zvao inspektorat, ali uzalud. Čak je podigao i kaznenu prijavu protiv jednog inspektora. Ivan Kamerla, direktor Tehnostana, opovrgava navode.

'Palili su se svi radijatori'

''Trenutačno više gradova ima skuplje grijanje od Vukovara. Uostalom, cijenu grijanja ne određuje Tehnostan, nego Vlada RH. Cijena je takva kakva jest i regulirana je. Nije stvar u visini cijene grijanja, nego u tome da postoje unutrašnji i vanjski gubici u zgradama. Na nekim objektima je loša izolacija, stolarija nije kvalitetna, a kada se tome doda i da dio stanara ne vodi računa o uštedi, dobiju se visoki računi'', rekao je Kamerla.

Govoreći o konkretnom slučaju, rekao je i da se radilo o tome da su se palili svi radijatori ne razmišljajući o konačnom računu, kao i da je pri isključivanju Avdije iz sustava grijanja morala biti angažirana i policija.

Danas.hr

vukovarblog @ 12:15 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, veljača 17, 2013
Karlovačka Gradska toplana pokrenula je ovršne postupke protiv pet neplatiša, među ostalima protiv predsjednika Građanske inicijative 'Neću usluge toplane' Domagoja Švegara i predsjednika ROZP-a Željka Tomašića, iako isprave temeljem kojih se to čini nisu sukladne Zakonu o zaštiti potrošača ni Zakonu o općem upravnom postupku, stoji u priopćenju Regionalne organizacije zaštite potrošača (ROZP). 

ROZP smatra da je to zastrašivanje potrošača kroz pokušaj diskreditiranja predsjednika organizacija civilnog društva, umjesto da prihvate njihovu inicijativu iznesenu prije mjesec dana da se putem gradske tvrtke Inakasator pokuša riješiti taj problem karlovačke Gradske toplane s građanima, s kojima nikada nije sklopila ugovor i koji ne žele njezine usluge.

Odgovora nema pa je jasno da je inicijativa za mirno rješenje spora odbijena i da su Gradska toplana d.o.o. i Grad Karlovac odlučili nepoštovati odredbe Ustava RH, članak 49., koji jamči da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja Republike Hrvatske te da država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu, pri čemu je zabranjena zlouporaba monopolističkog položaja određenog zakonom, kažu u ROZP-u.

Također napominju da Gradska toplana pokreće ovrhu dok traje postupak mirenja u Hrvatskoj gospodarskoj komori, iako su, prema Zakonu o mirenju, stranke obvezne suzdržati se od međusobnih tražbina i sporova.

HRT 16.02.2013.god.  -  ROZP: Ovrhe karlovačke toplane nezakonite

vukovarblog @ 11:33 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 11, 2013

PRIOPĆENJE DRŽAVNOG INSPEKTORATA VEZANO ZA PRUŽANJE USLUGA OPSKRBE TOPLINSKOM ENERGIJOM

ISTO SE ODNOSI I NA DISTRIBUTERA TOPLINSKE ENERGIJE U VUKOVARU TEHNOSTAN D.O.O.

 

vukovarblog @ 14:50 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, siječanj 27, 2013

Na prosvjedu pred Toplanom građani tražili pravo na grijanje po želji

Prosvjednici palili račune za grijanje

WP_20130126_001

Ne želim s Gradskom toplanom imati ikakve veze. Radijatore sam otpilio, grijem se na struju i plaćam koliko potrošim a Toplana mi i dalje šalje račune. Samo me pustite na miru, rekao je Karlo Kovač, jedan od stotinjak Karlovčana koji su se uoči priličnoj hladnoći danas okupili na prosvjedu ispred Gradske toplane. Uz želju da javnost upozore na svoj problem grijala ih je slabašna vatrica računa, odnosno njihovih kopija za grijanje koje su palili.

Prosvjed je organizirao Građanski pokret “Neću usluge toplane” koji želi ukazati na nelogičnosti Općih uvjeta u toplinarstvu koji građanima ne omogućuje izdvajanje iz sustava centralnog grijanja ako to žele. Brojni su Karlovčani samoinicijativno otpilili radijatore, pa dobili prijave Državnom inspektoratu.

- S obzirom na temperaturu i debeli minus zadovoljni smo odazivom građana. Sljedeća akcija je usmjerena prema predsjedniku Ivi Josipoviću kojeg ćemo obavijestiti da su Opći uvjeti u koliziji s Ustavom RH. Narušeno je pravo vlasništva jer mi smo sad podstanari u vlastitom stanu ako ne možemo sami odlučiti koji ćemo energent koristiti za grijanje, kaže Domagoj Švegar, inicijator prosvjeda.

- Pozivam gradonačelnika da odmah da ostavku jer je pokazao da ne može i ne zna rješavati probleme građana, rekao je Marijan Fudurić, jedan o predvodnika Građanskog pokreta te dodao da se za gradonačelnika, profesora po struci ne brine jer uvijek može dobiti posao kao vjeroučitelj, primjerice u Buškom Blatu gdje redovito djelatnike gradske uprave vodi na duhovnu obnovu.

Zanimljivo, u dvorištu Gradske toplane pojavio se i direktor ovog gradskog poduzeća Inoslav Latković. On je, podsjetimo, građane jučer pozvao da se s predstavnicima stanara angažiraju oko uvođenja kalorimetara te čak napomenuo da je i sam za mijenjanje odredbi Općih uvjeta. Danas je to pred novinarima i ponovio. Zaokret u Gradskoj toplani Švegar je pozdravio, te dodao kako se nada, što će i vrijeme pokazati, da namjera nije odaslana “s figom u džepu”.

kaportal.hr

vukovarblog @ 09:53 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, siječanj 5, 2013
Večernji list - Objava: 04.01.2013

Osječanin Željko Šaravanja: 'Nakon osam godina, dobio sam bitku s Toplinarstvom'

Nisam mogao plaćati visoke račune grijanja, molio sam da me isključe iz sustava, ali nisu odgovarali. Tužili su me, prisjeća se Šaravanja

Skinuo radijatore, završio na sudu i – dobio spor protiv Toplinarstva

– Sve ću vam pomoći, sve ću vam reći – kaže Osječanin Željko Šaravanja u telefon koji od jutra zvoni. Za pomoć ga mole ogorčeni građani iz Pule, Karlovca, Vinkovaca... Šaravanja je prvi u Hrvatskoj koji je dobio pravnu bitku protiv HEP – Toplinarstva. Iz svog je poslovnog prostora uklonio radijatore jer više nije mogao plaćati visoke račune. Osam se godina povlačio po sudovima. Presudu je u svoju korist izvojevao još 2010.

– Progovorio sam kada sam vidio da Karlovčani najavljuju spaljivanje računa pred Gradskom toplanom. To je pogrešno! Svaki račun treba vratiti, i to urudžbirano – savjetuje. Upravo je to on sam strpljivo radio godinama.

– Najvažnije je da sami ne skidaju radijatore! – ističe. Šaravanjina priča počinje 1999. Imao je kafić koji je zapao u teškoće pa je rezao troškove. Izračunao je da Toplani “iskešira” oko 7000 kuna godišnje. Toliko, kaže, nije imao čime platiti. Poslao je u siječnju 1999. molbu HEP-u da ga isključe iz sustava grijanja. Odgovora nije bilo. Stizali su mu samo računi koje nije plaćao. Poslao je novi dopis u rujnu. Toplana ga je tužila. Ovrhom su mu naplatili račune, ali nije odustajao.

– Jedini način da dokažem kako ne koristim grijanje bilo je da uklonim radijatore. Angažirao sam ovlaštenu tvrtku koja ih je maknula, zapečatila i ispostavila račun – navodi. Sud je kasnije u presudi pojasnio kako je “s obzirom na stvarno stanje instalacija”, utvrđeno da Šaravanja nije koristio grijanje. Istaknuto je i da je upozoravao Toplanu da želi ukloniti radijatore, kao i to da micanje nije urušilo sustav u zgradi. Toplinarstvo mu je moralo platiti 13.000 kuna sudskih troškova.

Karlovački Građanski pokret “Neću usluge toplane” prikupio je, pak, oko 1500 potpisa građana koji zahtijevaju da se korisnicima omogući da se izdvoje iz Gradske toplane bez posebne procedure. Priložit će ih ustavnoj tužbi.

Piše: S. Lepan/VLM, M. Bakić/VLM
vukovarblog @ 10:25 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, ožujak 3, 2012
Tehnostan tajno sklopio ugovore sa državom!

VUKOVAR - „Prethodnih dana Uprava za PPDS, Regionalni ured Vukovar, je počeo pozivati stanare na sklapanje tzv. Ugovora o prijenosu ugovora o korištenju toplinske energije, iz kojih se može iščitati da je Ministarstvo regionalnog razvoja za pojedine stanove prethodnih godina i mjeseci, sklopilo ugovore o korištenju toplinske energije; što je podrazumjevalo obvezu plaćanja toplinske energije od strane Republike Hrvatske!!!

Kako je činjenica da je iste ugovore Tehnostan sklapao i sa stanarima-potrošačima, isto dovodi u jasnu sumlju da je distributer u značajnom djelu stanova vršio istovremenu naplatu od države  i stanara; što upućuje na zaključak da gubitci distributera nastaju od trenutka obustave uplata iz državnog proračuna.

S obzirom na istaknuto neprijeporno upućujemo stanare da ne potpisuju nikakve ugovore o prijenosu ugovora sa Regionalnim uredom u Vukovaru, dok se u potpunosti ne razjasne ove činjenice.“

Ispred Predsjedništva USGV                                                       
Tihana Duvnjak, v.d. predsjednica

28. 02. 2012. god.

Poveznica: Panorama Vukovar


vukovarblog @ 13:04 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, prosinac 19, 2011
VUKOVARCIMA GRIJANJE POSKUPLJUJE ZA 40%

Vukovarcima prijete hladni radijatori ili računi veći 40 posto - dnevnik.hr - 24.11.2011.god.

Grijanje za stanare vukovarskih stanova od 1.siječnja iduće godine poskupljuje za najmanje 40 %, odlučili su gradski vijećnici na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Svi gradski vijećnici iz redova SDP-a podržali poskupljenje grijanja

" Ovaj post bio je hakiran - Vidljivi dokumenti ( dokazi ) bili su izbrisani sa ovog posta vjerojatno od strane prozvanih osoba "

1. MATERIJAL ZA SJEDNICU GRADSKOG VIJEĆA GRADA VUKOVARA2. GRADSKO VIJEĆE ODREĐUJE VISINU CIJENE GRIJANJA ( Nisu istinite tvrdnje gradonačelnika Vukovara Željka Saboa kako je Hera donijela odluku o poskupljenju grijanja. Hera je iznijela svoje mišljenje a gradsko vijeće odlučuje o poskupljenju grijanja!! )3. SUKOB INTERESA - ( Dogradonačelnik Vukovara Željko Pinjuh Predsjednik savjeta za zaštitu potrošača javnih usluga, direktor Tehnostana d.o.o. Ivan Kamerla član savjeta za zaštitu potrošača javnih usluga!! )4. ŽELJKO PINJUH - DOGRADONAČELNIK VUKOVARA -( PREDSJEDNIK SAVJETA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA ) PODRŽAO POSKUPLJENJE GRIJANJAZakon o sprječavanju sukoba interesa

NN 26/11

GLAVA I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim se Zakonom uređuje sprječavanje sukoba između privatnog i javnog interesa u obnašanju javnih dužnosti, uređuju se obveznici postupanja prema odredbama ovog Zakona, obveza podnošenja i sadržaj izvješća o imovinskom stanju, postupak provjere podataka iz tih izvješća, trajanje obveza iz ovog Zakona, izbor, sastav i nadležnost Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te druga pitanja od značaja za sprječavanje sukoba interesa.

(2) Svrha ovog Zakona je sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, sprječavanje privatnih utjecaja na donošenje odluka u obnašanju javnih dužnosti, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti u obnašanju javnih dužnosti te jačanje povjerenja građana u tijela javne vlasti.

Članak 2.

(1) U obnašanju javne dužnosti dužnosnici ne smiju svoj privatni interes stavljati iznad javnog interesa.

(2) Sukob interesa postoji kada su privatni interesi dužnosnika u suprotnosti s javnim interesom, a posebice kada:

– privatni interes dužnosnika utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti ili

– se osnovano može smatrati da privatni interes dužnosnika utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti ili
– privatni interes dužnosnika može utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti.

Članak 3.

(1) Dužnosnici u smislu ovoga Zakona su:

1. Predsjednik Republike Hrvatske,

2. predsjednik i potpredsjednici Hrvatskoga sabora,
3. zastupnici u Hrvatskom saboru,
4. predsjednik, potpredsjednici i ministri u Vladi Republike Hrvatske,
5. predsjednik i suci Ustavnog suda Republike Hrvatske,
6. guverner, zamjenik guvernera i viceguverner Hrvatske narodne banke,
7. glavni državni revizor i njegovi zamjenici,
8. pučki pravobranitelj i njegovi zamjenici,
9. pravobranitelj za djecu i njegovi zamjenici,
10. pravobranitelj za ravnopravnost spolova i njegovi zamjenici,
11. pravobranitelj za osobe s invaliditetom i njegovi zamjenici,
12. tajnik Hrvatskoga sabora,
13. tajnik Vlade Republike Hrvatske,
14. glavni tajnik Ustavnog suda Republike Hrvatske,
15. tajnik Vrhovnog suda Republike Hrvatske,
16. zamjenik tajnika Hrvatskoga sabora,
17. državni tajnici,
18. ravnatelji državnih upravnih organizacija,
19. ravnatelj i zamjenici ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom,
20. ravnatelj i pomoćnici ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje,
21. direktor, zamjenik direktora i pomoćnici direktora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje,
22. ravnatelj i pomoćnici ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje,
23. glavni državni rizničar,
24. glavni inspektor Državnog inspektorata,
25. ravnatelji agencija i direkcija Vlade Republike Hrvatske te ravnatelji zavoda koje imenuje Vlada Republike Hrvatske,
26. dužnosnici u Uredu predsjednika Republike Hrvatske koje imenuje Predsjednik Republike Hrvatske sukladno odredbama posebnog zakona i drugih pravnih akata,
27. načelnik i zamjenici načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske,
28. glavni inspektor obrane,
29. zapovjednici i zamjenici zapovjednika grana Oružanih snaga
Republike Hrvatske i Zapovjedništva za potporu, ravnatelj i zamjenik ravnatelja Hrvatskoga vojnog učilišta te zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske,
30. predsjednik, potpredsjednici i članovi Državnoga izbornog povjerenstva Republike Hrvatske,
31. predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava koja su u većinskom državnom vlasništvu,
32. župani i gradonačelnik Grada Zagreba i njihovi zamjenici,
33. gradonačelnici, općinski načelnici i njihovi zamjenici,

34. članovi Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave,
35. članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

(2) Odredbe ovog Zakona primjenjuju se i na obnašatelje dužnosti koje kao dužnosnike imenuje ili potvrđuje Hrvatski sabor, imenuje Vlada Republike Hrvatske ili Predsjednik Republike Hrvatske, osim osoba koje imenuje Predsjednik Republike Hrvatske u skladu s odredbama Zakona o službi u oružanim snagama Republike Hrvatske.
(3) Odredbe iz članka 8., 9. i 10, glave III, članka 42. do 46. i članka 55. stavka 3. ovog Zakona odgovarajuće se primjenjuju i na rukovodeće državne službenike koje imenuje Vlada Republike Hrvatske na temelju prethodno provedenog natječaja.

ZNAČENJE POJEDINIH POJMOVA U OVOM ZAKONU

Članak 4.

(1) Plaćom dužnosnika, u smislu ovog Zakona, smatra se svaki novčani primitak za obnašanje javne dužnosti, osim naknade putnih i drugih troškova za obnašanje javne dužnosti.

(2) Član obitelji dužnosnika u smislu ovog Zakona je bračni ili izvanbračni drug dužnosnika, njegovi srodnici po krvi u uspravnoj lozi, braća i sestre dužnosnika te posvojitelj, odnosno posvojenik dužnosnika.
(3) Poslovni odnos u smislu ovog Zakona odnosi se na ugovore o javnoj nabavi, državne potpore i druge oblike stjecanja sredstava od tijela javne vlasti, na koncesije i ugovore javno-privatnog partnerstva, osim državnih potpora u slučaju elementarnih nepogoda.
(4) Poslovni subjekti u smislu ovog Zakona su trgovačka društva, ustanove i druge pravne osobe te drugi subjekti poslovnih odnosa kao što su trgovci pojedinci, obrtnici i nositelji samostalnih djelatnosti te nositelji i članovi drugih poslovnih subjekata osnovanih na temelju zakona.

(5) Povezane osobe u smislu ovog Zakona su osobe navedene u stavku 2. ovog članka te ostale osobe koje se prema drugim osnovama i okolnostima opravdano mogu smatrati interesno povezanima s dužnosnikom.
(6) Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje bez obzira jesu li u Zakonu korišteni u muškom ili ženskom rodu odnose se jednako na muški i ženski rod.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa NN 26/11

vukovarblog @ 14:45 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 3, 2011
 

Tehnostan potražuje nepostojeći dug za pričuvu

'.Tehnostan potražuje nepostojeći dug za pričuvu.'Udruženje stanara grada Vukovara upozorilo je na konferenciji za novinare da vukovarski Tehnostan provodi nezakonitu naplatu potraživanja za pričuvu za period od 1998. do 2008. godine, iako je Ustavni sud svojom presudom potvrdio da je naplata pričuve bila nezakonita i da je korisnici stanova, jer nisu vlasnici, nisu bili dužni plaćati. Poslednjih sedmica, stanarima koji prikupljaju dokumentaciju za otkup stanova Tehnostan izdaje potvrde u kojima se navodi nepostojeći dug za pričuvu, čime uslovljava stanare da ako ne podmire dug ne mogu otkupiti stan.Predsednik Udruženja stanara Domagoj Marenić smatra da je Tehnostan na taj način počinio više kaznenih dela o čemu je obaveštena gradska uprava i gradsko veće od kojih u Udruženju stanara očekuju da protiv Tehnostana podnesu kaznenu prijavu. Marenić je ukazao i na problem postojanja ovršnih postupaka za naplatu pričuve po presudama Županijskog suda koje su donete pre odluke Ustavnog suda. Udruženje stanara zahteva da se kroz Gradsko veće i skupštinu Tehnostana zaustave nezakonita postupanja i pokrene disciplinska odgovornost, da se zatraži kazneni progon odgovorne osobe Tehnostana i raspiše javni konkurs za prinudnog upravitelja.
IZVOR: Radio Borovo 25.10.2011.god.

vukovarblog @ 11:44 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 3, 2011
 

Zakon koji potvrđuje nezakonito poslovanje direktora Tehnostana d.o.o. Ivana Kamerle koji uz saznanje uprave grada, gradonačelnika grada Vukovara Željka Saboa, te njegovih zamjenika Željka Pinjuha, Danijele Stanković i Dejana Drakulića, gradskih vijećnika i predsjednika gradskog vijeća Tomislava Đanka i dalje naplaćuje grijanje bez prethodno potpisanog ugovora između davatelja usluge grijanja stanova Tehnostana d.o.o. i stanara.

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA


Članak 54. ZOZP ( NARODNE NOVINE BR: 79/09, 125/07, 75/09, 89/09 i 139/09 )

(1) Nije dopušteno isporučiti potrošaču proizvod ili pružiti uslugu koju potrošač nije unaprijed naručio, ako je riječ o naplatnom poslu.

(2) Ako trgovac, suprotno stavku 1. ovoga članka, pošalje potrošaču određeni proizvod, smatra se da je taj proizvod promidžbeni dar trgovca.

(3) Ništetna je odredba u uvjetima poslovanja trgovca ili ponudi poslanoj bez prethodne narudžbe potrošača prema kojoj bi šutnja potrošača značila prihvat ponude.

(4) Odredbama stavaka 1. do 3. ovoga članka ne dovode se u pitanje odredbe ovog ili drugih zakona o prešutnom obnavljanu ugovora.

vukovarblog @ 15:47 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, kolovoz 20, 2011
vukovarblog @ 16:18 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 19, 2011
 

VUKOVAR: UDRUGA POTROŠAČA PROTIV POSKUPLJENJA GRIJANJA
Najavljeno poskupljenje toplinske energije u Vukovaru prihvatili su svi članovi Savjeta za zaštitu potrošača Grada Vukovara, osim Udruge potrošača, koja je javnost s tom svojom odlukom upoznala putem priopćenja. Udruga potrošača Grada Vukovara drži da je neprihvatljivo u socijalno najugroženijem gradu u Hrvatskoj, u vrijeme recesije, podizati cijene javnih usluga, posebice grijanja, koje je najskuplje  u Hrvatskoj.  O tomu će Udruga potrošača tražiti očitovanje i gradskih vijećnika.

SAVJETA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA JAVNIH USLUGA GRADA VUKOVARA svojom je odlukom imenovao gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, a ostali članovi su: Dragan Njegić i Damir Španjević - predstavnici Grada Vukovara, te Nikola Kaselj - predstavnik Centra za zaštitu potrošača „Glas potrošača“ Vukovarsko-srijemske županije i Josip Dufek – predstavnik Društva za zaštitu potrošača Vukovarsko-srijemske županije.

vukovarblog @ 19:45 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
http://s28.postimg.org/gqspd1x71/Bez_naslova.jpg


ČELNICI VUKOVARA SLAVE USTAŠTVO

Vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček
Predsjednik gradskog vijeća Vukovara Igor Gavrić
Direktor gradske tvrtke Komunalac Igor Štrangarević

16.08.2015. Lupiga.com
Franjo Tuđman ili Josip Kir
Ćirilica spašava ekonomiju
Zabrana Ćirilice HDZ=NDH
Index.hr
Nema zapisa.